Trålning stressar sillen

Trålning stressar sillen Majoriteten av den trålade sillen stressas hårt och dör innan de når däck - enligt ny studie. Foto: Adobe Stock

I en ny studie från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), tillsammans med en rad danska aktörer, undersökt djurvälfärden för sill som trålas på öppet hav i Nordsjön, visar att 96 procent av de fångade sillarna var döda när de nådde fartygsdäcket och fiskarna visade tydliga tecken på stress.

Rapporten visar även att fiskarna även hade förlorat nästa alla sina fjäll visade tydliga tecken på stress med förhöjda nivåer av stresshormonet kortisol och omfattande hemolys, där de röda blodkropparna exploderat inuti fiskarna. Resultaten har publicerats i Nature Scientific Reports.

– När fiskar dör under fångsten utsätts de för onödigt lidande, vilket samtidigt försämrar köttets kvalitet på grund av stressrelaterade förändringar i deras kroppar. Det finns fortfarande många oklarheter kring vad som händer med fiskarna i trålen under vattenytan. Men vi kan med säkerhet säga att sillen som vi undersökte dog först efter att ha utsatts för allvarlig stress under en lång period, förklarar Albin Gräns, zoolog och docent vid SLU.

Stor betydelse för fiskeindustrin

Studien är ett samarbete mellan industri, djurskyddsexperter och forskare och har delvis finansierats av den amerikanska forskningsfonden Open Philanthropy. Resultaten indikerar att utmaningarna för fiskvälfärden kan kopplas delvis till tråltiden och fångstmängden. Under de två fisketurerna varierade fångstmängden mellan 200 och 690 ton fisk per trålning, vilket motsvarar mellan 1,5 och 5 miljoner fiskar, och tiden som fiskarna tillbringade i nätet sträckte sig från en till fem timmar.

Forskningen kan få stor betydelse för fiskeindustrin. Skandinaviska fiskare fångar tillsammans flera miljarder fiskar varje år. Projektets experter understryker behovet av ytterligare forskning för att förstå de exakta mekanismerna bakom fiskarnas död och utveckla fångstmetoderna.

– Jag hoppas att det här kan bana väg för utvecklingen av nya teknologier och metoder för att komma fram till skonsammare fångst- och avlivningsprocess. Om fler fiskar överlever till däcket, måste sen fokus ligga på att också utveckla och implementera humana avlivningsmetoder ombord på fler fiskefartyg, avslutar Albin Gräns.

Källa: SLU