Slutrapport från ECOVE: SLU:s veterinärprogram får statusen ”pending accreditation” – Australien beviljar ny ackreditering

Slutrapport från ECOVE: SLU:s veterinärprogram får statusen ”pending accreditation” – Australien beviljar ny ackreditering Slutrapport från ECOVE och ny ackreditering av Australien till SLU. Foto: Axel Ljudén, SLU

Som VeterinärMagazinet berättat om tidigare så har organisationen ECOVE under våren granskat SLU:s veterinärprogram. Under sommaren landade slutrapporten. Två allvarliga avvikelser gör att SLU går från att ha varit ackrediterat till att nu ha statusen ”pending accreditation”. Samtidigt har SLU i augusti beviljats en helt ny ackreditering av Australien.

Behöver de studenter som nu går veterinärprogrammet på SLU vara oroliga?

– Nej, så länge vi har kvar statusen som ”pending accreditation” så behöver de inte vara oroliga och de kan bland annat fortsätta att ansöka om legitimation i Storbritannien som tidigare när de är klara enligt Royal College of Veterinary Surgeons, säger Ivar Vågsholm som är ansvarig för kommunikationen mellan SLU och revisorsgruppen från ESEVT, som under våren granskat SLU:s ackreditering å ECOVE:s vägnar.

Otillräcklig kompetensbredd

Den ena allvarliga avvikelsen handlar om att ”antalet kompetenser och kompetensbredden hos lärarpersonalen på Universitetsdjursjukhuset är otillräcklig”, medan den andra handlar om ett ”otillräckligt engagemang av lärarna i utformningen av Universitetsdjursjukhusets bidrag till klinisk undervisning och forskning och i dess dagliga ledning”.

För att få behålla sin ackreditering måste SLU inom två år rätta till dessa två allvarliga avvikelser och ansöka om återbesök av revisorsgruppen från ESEVT – varpå ECOVE kan fatta ett nytt beslut.

Om återbesöket sker senast hösten nästa år kan statusen ackrediterad sannolikt fås tillbaka ograverad, tror Ivar Vågsholm.

Alla behöver hjälpas åt

– Det viktiga är att alla vi som är involverade på SLU nu hjälps åt. Om inte ansökan beviljas innan statusen ”pending accreditation” för SLU löper ut så får det konsekvenserna att nyexaminerade veterinärer inte kan ansöka om legitimation i Storbritannien och att SLU inte längre kan erbjuda specialistutbildningar som gäller inom EU.

Australien beviljar ny ackreditering

Under ECOVE:s granskning av SLU var det även observatörer från Australien med – som hade uppdraget att undersöka om det går att förenkla för veterinärer att få arbeta i Australien. Den sjunde augusti kom beskedet från Australasian Veterinary Boards Council, AVBC. SLU ackrediteras av dem under sju års tid – vilket enligt SLU innebär att veterinärer som är utbildade på SLU, med examen från och med i år, är berättigade till legitimation för att arbeta i Australien och Nya Zeeland

– Det är historiskt och en stor eloge till alla inom VH fakulteten som har bidragit. Beskedet är betydelsefullt för SLUs internationella renommé, säger Ivar Vågsholm.

Text: Håkan Frisell, frilansjournalist

Läs mer här:  och i nästa nummer av tidningen.