SLU ökade antalet platser – minskade fasta kostnaden per student

SLU ökade antalet platser – minskade fasta kostnaden per student Fler studenter bidrog till minskade kostnader per student. Foto: Jenny Svennås-Giller/SLU

Ökningen av antalet utbildningsplatser till 145 förra året på veterinärprogrammet på SLU har gjort att kostnaden per student gått ner – men taket är samtidigt nästan nått om det inte kommer till nya betydande investeringar.

– Kostnaden per student blir lägre eftersom det blir en stordriftsfördel då vi kan utnyttja basinfrastrukturen mer intensivt, säger Bo Aspman som är controller på Veterinär- och husdjursfakultetens kansli på SLU.

– Vi har fått vrida och vända på väldigt många saker. Vi har effektiviserat lokalutnyttjandet fram för allt. Det finns massor av lokaler som är lite speciella och kanske inte används 24 timmar om dygnet.

SLU har ett djursjukhus på cirka 8 400 kvadratmeter. Enligt Bo Aspman undersöker man nu om det går att frigöra ytterligare kvadratmeter där till undervisningen. Man har redan hittat ett antal lokaler, som kostar cirka 2.7 miljoner kronor i hyra, som skulle kunna gå att ta i anspråk.

– Nästan 530 kvadratmeter på Universitetsdjursjukhuset har vi kommit fram till skulle kunna effektiviseras och användas till utbildningen.

Krävs fler mantimmar

Innan utökningen av antalet platser för veterinärstudenter på SLU låg den fasta kostnaden på 113 648 kronor per student per år. Nu ligger den på 109 000 kronor per student per år.

Den rörliga kostnaden per student har ökat något enligt SLU.

– Det krävs lite fler mantimmar och mer förbrukningsmaterial när vi får fler studenter på veterinärprogrammet, säger Bo Aspman.

Ursprungligen var utökningen av antalet utbildningsplatser för veterinärstudenter och djursjukskötare en del i ett projekt som initierades av dåvarande regeringen hösten år 2021.

Det är en framgång att ekonomin för detta nu ser ut som den gör?

– Ja. Det handlar framför allt om hastigheten som detta genomförts. Efter uppdraget från regeringen tog vi in fler DSS-studenter hösten 2022 och utökade veterinärutbildningen hösten 2023. Det är ovanligt fort.

Är 145 veterinärstudenter per årskull i dagsläget nära taket?

– Ja, för vi måste bygga mer om vi skulle ta in ytterligare 20 till 50 studenter. Det går inte att pressa in så många fler studenter än vi har nu.

Bo Aspman berättar även att utökade öppettider för Universitetsdjursjukhuset skulle kunna ha en positiv effekt på tillgången till djurpatienter för undervisningen på veterinärprogrammet – utöver att förbättra för djurägare i upptagningsområdet som huvudsakligen är Uppsala. I dagsläget håller man öppet 24 timmar om dygnet i fyra dagar per vecka.

– Vi sitter och räknar och vi tittar på schema om det är möjligt nå 24/7, säger han.

Text: Håkan Frisell