One medicine – tema människor och hästar på BEVA-kongressen

One medicine – tema människor och hästar på BEVA-kongressen BEVA-kongressen, som går i Liverpool 11-14 september, har i år temat ”One medicine”. Foto: BEVA

BEVA-kongressen, som går i Liverpool 11-14 september, har i år temat ”One medicine” där man utforskar fördelarna med kunskapsdelning mellan medicinska och hästvetenskapliga kliniker.

Det är ett koncept som BEVA:s nuvarande president Roger Smith håller varmt och han brinner för att dela dess fördelar vid årets evenemang.

– Många har hört talas om ”One health”, som definieras av Världshälsoorganisationen som ”en integrerad, enande strategi som syftar till att optimera hälsan för människor, djur och ekosystem”. Eftersom de alla är nära sammanlänkade och beroende av varandra, syftar konceptet till att bygga samarbeten över sektorer och discipliner, främst för att hantera infektionssjukdomar, men även antimikrobiell resistens och livsmedelssäkerhet samt främja hälsan och integriteten i ekosystemen, förklarar Roger Smith.

Till BEVA:s kongress har detta har anpassats till ”One medicine” för att inkludera de nära likheterna i många andra icke-smittsamma sjukdomar hos både djur och människor.

Mycket att lära

– Det finns mycket att lära av liknande sjukdomar i de två arterna. Behandlingar utvecklade i någon av arterna kan vara lämpliga för båda, och hästen kan vara en idealisk ’testplats’ för nya behandlingar avsedda för humanmedicin.

BEVA-kongressen är skapad av hästveterinärer för hästveterinärer. Och programmet har mer än 90 timmar, i sex separata delar, det är live- och on-demand CPD som täcker nästan alla aspekter av hästmedicin, kirurgi och praxis, med formella presentationer, interaktiva diskussioner, debatter och workshops. Det finns även separata block för veterinärsköterskor som inkluderar praktiska sessioner, och det finns en för hovslagare, med både praktiskt och kliniskt innehåll. Till detta även en utställningshall med gott om tillfällen att nätverka – som även den årliga middagen inbjuder till.

Källa: BEVA