Nytt fall av blåtunga nu i Danmark

Nytt fall av blåtunga nu i Danmark De första fallen av blåtunga (BTV-3) i Danmark och risken finns för spridning till södra Sverige. Foto: Adobe Stock

I förra veckan kom det rapporter om att det första fallet av blåtunga i Danmark. Två får i en besättning på södra Jylland har insjuknat. Nu skriver Sveriges statsepizoolog Karl Ståhl om viruset.

Blåtunga är en vektorburen sjukdom hos idisslare som sprids via blodsugande svidknott (Culicoides spp.). I september 2023 upptäcktes en ny typ av sjukdomen i Nederländerna med allvarlig sjukdom och hög dödlighet hos framför allt får, Från att det första fallet rapporterades spred sig smittan snabbt inom Nederländerna och till angränsande områden i grannländerna. Under den gångna sommaren har smittspridningen tagit fart igen med nya utbrott rapporterade från Nederländerna, Belgien och Tyskland. Dessutom har sjukdomen under de senaste veckorna påvisats för första gången i Frankrike och Luxemburg och nu alltså också i Danmark.

Risk att smittan sprids till Sverige

Under vissa förhållanden kan vindplymer föra svidknott långa sträckor, i synnerhet över öppet vatten. Beroende på den epidemiologiska utvecklingen av utbrotten och väderförhållandena finns det nu risk att BTV-3 sprids till södra Sverige från Danmark eller norra Tyskland. SVA har gjort en riskbedömning avseende sannolikheten för introduktion.

Läs hela inlägget hos SVA här: