Nya riktlinjer för vaccination inom kvarka diskuteras av experter

Nya riktlinjer för vaccination inom kvarka diskuteras av experter Kvarkaexperter har sammanställt användning av vaccinet Strangvac. Bild: Adobe Stock

Enligt ny artikel hos Equine Veterinary Eduction (EVE) har ledande experter inom kvarka sammanställt erfarenheter från användning av vaccinet Strangvac. Tidningen publicerar peer reviewed artiklar om diagnostik och behandling av hästveterinärer och veterinärstudenter.

I artikeln föreslås rekommendationer gällande vaccinationsintervall och författarna granskar bland annat nyttan av vaccination under pågående kvarkautbrott, eftersom vaccinets egenskaper gör det möjligt att skilja vaccinerade djur från infekterade, samt vaccination av dräktiga ston och föl. Författarna har även granskat inrapporterade biverkningar och gör bedömningen att vaccinet är säkert att använda.

Syftet med artikeln är att dela den hittills samlade erfarenheten av vaccinets användning i fält, men även att ge riktlinjer för praktiserande veterinärer. (EVE) är en officiell tidskrift för utbildning av praktiserande hästveterinärer genom organisationerna British Equine Veterinary Association (BEVA) och American Association of Equine Practitioners (AAEP).

Läs artikeln hos EVE här:

Om kvarka

Kvarka, orsakad av bakterien Streptococcus equi, är en allvarlig, vanlig och mycket smittsam infektionssjukdom som drabbar hästar. Kvarka är endemisk i hästpopulationer över hela världen, med undantag för Island.

Källa: Intervac