Ny forskningstiftelse för djurs välfärd – av Djurskyddet Sverige

Ny forskningstiftelse för djurs välfärd – av Djurskyddet Sverige Det behövs ny kunskap för att hitta lösningar på djurskyddsproblem. Foto: Adobe Stock

Ny och utökad forskning är nödvändig för att kunna förbättra djurs välfärd. Därför startar Djurskyddet Sverige en forskningsstiftelse som ska dela ut medel till forskning med syfte att gynna djurvälfärd.

Ny kunskap är en av de viktigaste faktorerna för att hitta lösningar på många av de stora djurskyddsproblemen. Till exempel vet vi i regel vilken typ av djurhållning eller vilka metoder som innebär ett dåligt djurskydd, men det är inte alltid lika lätt att veta vad vi ska ersätta de dåliga metoderna med. Lösningen på dessa problem finns ofta hos forskarna, men det saknas tillräckligt med medel för att finansiera forskning om djurs välfärd. För att konkret kunna bidra till forskning som gynnar djurs välfärd startar därför djurskyddsorganisationen Djurskyddet Sverige ”Djurskyddet Sveriges forskningsstiftelse för främjandet av djurs välfärd”.

Vi som djurskyddsorganisation uppmanar ofta politiker eller myndigheter att fasa ut olika metoder eller djurhållning som vi vet leder till lidande och dålig djurvälfärd, men får ofta svaret att så länge det saknas kunskap om vilka metoder som faktiskt fungerar, så är en utfasning inte möjligt, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare Djurskyddet Sverige.

Bred stiftelse

Man har som mål att ge ekonomiskt stöd till forskningsprojekt som syftar till att främja djurs välfärd och som går i linje med Djurskyddet Sveriges ändamål att verka för ett samhälle där människor visar respekt och medkänsla för alla djur. Organisationen strävar efter att förbättra situationen för både lantbrukets djur, sällskapsdjur, försöksdjur och vilda djur så kommer bredden på projekt och forskningsområden som har möjlighet att få pengar att vara stor.

Samtidigt som de forskningsprojekt som stiftelsen stöttar ska gå i linje med Djurskyddet Sveriges ändamål så är vi noga med att utvärderingen av ansökningarna sker på ett oberoende sätt med hjälp av en vetenskaplig kommitté som valts ut på grund av sin kompetens inom både forskning och djurskydd. Vi ska inte styra forskningsresultat, utan endast möjliggöra, säger Emma Brunberg, sakkunnig vid Djurskyddet Sverige.

Stiftelsens första utlysning kommer att öppnas upp i början av september med mål att stiftelsens styrelse ska kunna fatta ett beslut i december om vilka projekt som får medel. I denna första omgång är det maximala beloppet att söka 250 000 kronor per projekt.

Källa: Djurskyddet Sverige