”Lever vi veterinärer som vi lär?”
Hallå där Cecila Tegner, Diplomate ECVIM-CA EBVS ® European Veterinary Specialist in Small Animal Internal Medicine och universitetsadjunkt, SLU, du är svensk partner till en stor europeisk studie om CKD hos katt. Vill du berätta mer?
– Studien är en del av ett större projekt för en portugisisk kommande doktorsavhandling som tittar på flera aspekter av CKD hos katter. Avhandlingen kommer att titta på både djurägares och veterinärers hantering av katter med CKD, både ur medicinskt, nutritionellt och livskvalitetsperspektiv.
Vad innebär det att du är svensk partner?
– I den delen som handlar om hur vi veterinärer hanterar katter med njursjukdom så har forskningsgruppen kontaktat veterinärer i flera europeiska länder för att samarbeta. En veterinär nutritionist, Ronald Corbee vid Utrecht universitet som jag har remitterat flera patienter till genom åren är med i forskningsgruppen. Så därigenom blev jag inkopplad och hittills har jag fått in ungefär 100 svar. Just nu pågår en liten tävling mellan alla oss samarbetspartners från olika länder om vem som kan få in flest svar. Givetvis hoppas jag att Sverige kan klättra högst upp!
Varför gör man den här studien?
– Det finns redan oerhört många studier kring kronisk njursjukdom hos katt. Denna avhandling kommer att titta på CKD hos katt i ett perspektiv som jag personligen tycker är mycket intressant. Framförallt djurägarnas uppfattning om hur det är att ha en katt med CKD är jätteviktigt att komma ihåg. Just den enkätstudien som jag hoppas att Sverige kan bidra med många svar på kommer sätta ljuset på ifall vi veterinärer faktiskt lever som vi lär. Det finns mycket bra riktlinjer för hur vi bör hantera katter enligt ”konstens alla regler”, men det är svårt att göra det perfekt. Studien kommer belysa hur det faktiskt ser ut i verkligheten och framför allt vad det är som gör att man inte alltid kan följa det ”perfekta”. Är det djurägaren som inte vill komma på återbesök eller är det vi som glömmer att rekommendera det? Är det katten som inte gillar njurdieten eller är det vi veterinärer som inte rekommenderar den?
I studien letar ni efter veterinärer som senaste året har diagnosticerat minst en katt med CKD som kan svara på några enkätfrågor. Hur gör man om man vill svara på dessa frågor?
– Med den här länken så kommer man direkt till enkäten. Den tar bara ett par minuter att svara på. Det krävs inte några uppsatser eller detaljuppgifter av patienter, utan är enkla frågor med svarsalternativ.
När beräknas studien vara klar?
– Troligen i slutet av det här året, beror lite på när man fått in tillräckligt många svar. Som längst till mars 2025. Undersökningen är för närvarande aktiv i 12 andra EU-länder och i Portugal har man redan fått in tillräckligt många svar vilket även har lett till en publicerad artikel – Clinical management of feline chronic kidney disease in Portugal: a questionnaire-based study – JFMS.