Förslag om slopat grönbeteskrav kritiseras

Förslag om slopat grönbeteskrav kritiseras Nu har utredaren lämnat över förslag för att ”stärka svensk animalieproduktions konkurrenskraft och ett starkt djurskydd” till regeringen. Foto: Adobe Stock

Förslaget om slopad grönbetesrätt som är en del i utredningen om animalieproduktion i Sverige möts av båda kritik och positiva röster.

I går (torsdag 28/8) lämnade utredaren Elisabeth Nilsson över förslag för att ”stärka svensk animalieproduktions konkurrenskraft och ett starkt djurskydd” . Djurskyddet Sverige reagerar på förslaget att ta bort beteskravet för mjölkkor som hålls i lösdrift.

– Att ta bort beteskravet för alla mjölkkor skulle innebära en stor försämring av djurvälfärden och kan inte anses innebära ett bibehållet ”starkt djurskydd”. Tvärtom går förslaget helt emot den svenska djurskyddslagen som kräver att djurs välfärd ska främjas samt att de kan utföra sina naturliga beteenden. Vad är ett mer naturligt beteende för en ko än att beta? säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare Djurskyddet Sverige.

Lantbrukets Riksförbund (LRF) är däremot positiva till förslaget och skriver att de vill se en modernare beteslag för att producera mer. För att producera mer mjölk behövs en beteslag som möjliggör expansion och utveckling, men det får självfallet aldrig ske på bekostnad av försämrad djurvälfärd. Det vi motsätter oss är en lag som i detalj reglerar hur detta ska ske.

– Vi ser ju att de allra flesta kossorna kommer ju fortsätta gå ut. Det kanske till och med är så att vi ökar betesskiften. I dag ser vi ju minskning i flera sektorer och vi vill ju vända den trenden och hitta kloka lösningar, säger Mikaela Johnsson, vice ordförande för LRF till Svenska Dagbladet.

Förslaget ska på remiss

Om förslaget blir verklighet vet vi inte nu, det ska först ut på remiss och regeringen vill att den ska ha sin gång innan de meddelar vilka förslag som godtas.

– Betänkandet kommer att utgöra ett viktigt underlag för regeringens arbete med att stärka konkurrenskraften för svensk livsmedelsproduktion, kommenterar landsbygdsminister Peter Kullgren.