Evidensia varslar personal – hävdar vikande efterfrågan

Evidensia varslar personal – hävdar vikande efterfrågan Evdensia måste anpassa kostymen efter rådande lägre efterfrågan, kommenterar Marlene Areskog, disputerad veterinär och tillika veterinärmedicinsk chef på Evidensia.

Evidensia meddelar att man har varslat personal. Anledningen är enligt bolaget en allmänt vikande efterfrågan som håller i sig.

– Vi måste anpassa kostymen efter rådande lägre efterfrågan, men vi är hoppfulla att det så sakteliga kommer vända till normalläge, säger Marlene Areskog, disputerad veterinär och tillika veterinärmedicinsk chef på Evidensia.

– Det är ett fåtal enheter som är berörda och ett fåtal medarbetare. Många av våra enheter har redan på ett naturligt sätt anpassat sin personalstyrka efter de minskade volymerna, till exempel genom att inte ersättningsrekrytera.

Inte offentligt vilka enheter

Rykten på sociala medier gör gällande att varslet berör åtminstone Evidensias enheter i Karlstad och Strömsholm. Men Marlene Areskog vill inte bekräfta om det stämmer, hur många enheter det handlar om eller exakt antal anställda som berörs av varslet – som enligt uppgift lades för cirka en vecka sedan.

– Det kan jag inte kommentera. De enheter som blir berörda är underrättade internt, säger hon.

Simon Disheden, marknadschef Evidensia, skriver i ett mejl till VeterinärMagazinet att ”de medarbetare som efter förhandlingar blir uppsagda kommer, där möjlighet finns, erbjudas omplacering till enheter med vakanser, vi erbjuder också stöd genom de avtal Evidensia har med Trygghetsrådet samt Trygghetsfonden”.

Nedgång under längre tid

Evidensia uppger att man under en längre period sett en nedgång i efterfrågan på veterinärtjänster hos flera av sina djurkliniker och djursjukhus. Och Marlene Areskog berättar att de ökade husdjurköpen vid pandemin gav en topp som efterföljs av tydlig minskning av husdjursköp. Med en lågkonjunktur på det och ökade kostnader i samhället så blir effekten extra kännbar, precis som för alla andra branscher just nu.

– Trenden vi har sett senaste halvåret är att kunder drar sig mer för att söka veterinärvård i tid. Anledningen att man väntar längre är den ansträngda hushållsekonomin och kanske blir man också uppskrämd av skriverier i media med budskapet att det skulle vara dyrt att gå till veterinären, säger Marlene Areskog.

Kan det komma bli fler varsel?

– Nu fokuserar vi på nuläget. Nedgången i efterfrågan vi sett gör att vi just nu behöver justera personalstyrkan något. Vi ser med tillförsikt framåt. Det som har varit ovant för oss alla i branschen är en svacka efter många års konstant uppgång och ökad efterfrågan.

Fackförbundet Svenska Veterinärförbundet meddelar att de känt till varslet en tid, men vill i dagsläget inte ge någon kommentar.

Text: Håkan Frisell

Fakta:

Evidensia har enligt egna uppgifter i dagsläget cirka 2 500 anställda, driver 61 djurkliniker och 18 djursjukhus. 70 av dessa enheter behandlar smådjur och 9 ger vård åt hästar.