Bra att fler livsmedel återkallas
Som TT rapporterade om i veckan har de blivit vanligare att använda massmedia för att uppmärksamma att livsmedel återkallas på grund av misstanke om bakterier – något som experter ser som positivt och att livsmedelsproducenterna gör rätt.
– Snarare betyder det att livsmedelsproducenten skött sig, utfört sina rutinkontroller, hittat smittan, anmält den och sedan återkallat produkten med misstänkt smitta för att skydda oss, säger Jonas Toljander, som är risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket, till TT.
Maria Lundh, veterinär och smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, säger till TT att det inte är rimligt att helt skydda livsmedelsproducerande djur från salmonellabakterier eftersom de är en naturlig del av vår omgivning.
– Vi kan inte utrota salmonella i naturen så det är ett styrkebesked att vi fångar upp den i våra kontroller då det leder till åtgärder säger hon.