Pionjär inom smådjursmedicin i Kina får internationell utmärkelse

Pionjär inom smådjursmedicin i Kina får internationell utmärkelse Professor XIA Zhaofei vid Kinas jordbruksuniversitet. Bild: WSAVA

Professor XIA Zhaofei, dekan för avdelningen för klinisk veterinärmedicin vid Kinas jordbruksuniversitet, har tilldelats World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) vetenskapliga utmärkelse. Han nominerades av Beijing Small Animal Veterinary Association (BJSAVA) för sitt enastående bidrag till smådjursmedicin i Kina. Utmärkelsen kommer att överlämnas vid den 49:e WSAVA världskongressen senare i år.

Professor Xia har ägnat nästan 40 år åt smådjursmedicin och är en centralgestalt inom området i Kina. Han är engagerad i undervisning, forskning, klinisk praxis och sjukhusförvaltning och är ordförande för BJSAVA och smådjursmedicin inom Chinese Veterinary Medical Association (CVMA). Han har publicerat nästan 200 forskningsartiklar och handlett över 100 master- och doktorandstudenter.

Bekämpa bakteriell resistens

År 2021 ledde han etableringen av China Antimicrobial Resistance Surveillance Network for Pets (CARPet), vilket har bidragit till att forma strategier för att bekämpa bakteriell resistens i Kina.

– Jag är överlycklig att professor Xia har valts ut för att få utmärkelsen. Han spelar en otroligt aktiv roll inom akademin och klinisk praxis och är en drivkraft för innovation inom veterinärvetenskap, kommenterar Dr. Ellen van Nierop, ordförande för WSAVA.

Torren Stone, vice ordförande för BJSAVA, tillägger: – Professor Xias banbrytande bidrag till denna bransch och detta land gör honom mycket förtjänt av WSAVA:s vetenskapliga utmärkelse.

Professor Xia uttryckte sin tacksamhet och sade att: – Jag är djupt hedrad att motta WSAVA:s vetenskapliga utmärkelse. Detta erkännande är ett bevis på mina kollegors och studenters gemensamma ansträngningar för att främja veterinärmedicin i Kina.