Leopardungar födda på Nordens Ark

Leopardungar födda på Nordens Ark Foto: Maria Mattsson/Nordensark

Dagen före midsommar fick de persiska leoparderna på Nordens Ark ungar. Det är viktiga ungar som kommer hjälpa till i arbetet med att rädda den starkt hotade arten. Sedan tidigare har persiska leoparder från Nordens Ark fått ungar som släppts ut i det vilda i Ryssland.

– Det är så klart jätteroligt att våra leoparder fått ungar. Just de här ungarna är dessutom genetiskt viktiga för bevarandearbetet för att rädda arten som är starkt hotad i dag, säger Jonas Söderholm som är djurskötare på Nordens Ark..

Hotad art

Enligt den internationella naturvårdsunionen IUCN finns bara 800 – 1000 persiska leoparder i det vilda.

Redan 2020 skickade Nordens Ark ett avelspar av persiska leoparder till Leopard Recovery Center i Sotji National Park i Ryssland. Där har de sedan dess fått ungar i två omgångar och de första ungarna har dessutom släppts ut i det vilda. 

Under den första tiden ges honan och ungarna så mycket lugn och ro som möjligt och därför dröjer det en tid till innan besökare i parken kan se dem. 

Långsiktigt arbete 

– Än så länge vet vi inte vad det är för kön på ungarna, fortsätter Jonas. Vi stör leoparderna så lite som möjligt som sagt och det dröjer ett tag innan första veterinärbesöket. 

Att återuppbygga en hållbar leopardpopulation i det vilda är ett långsiktigt arbete och sedan projektstarten har flera leoparder släppts ut från centret i Sotji. Leoparderna förses med GPS-halsband så att man noga kan följa dem och se hur de anpassar sig till sin nya miljö.

– Det är ett unikt projekt, fortsätter Jonas och berättar att det är det första och hittills enda i sitt slag där stora kattdjur släpps ut i det vilda. Förhoppningsvis kan våra persiska leoparder även i fortsättningen vara en viktig del i arbetet med att rädda arten.

Persisk leopard, panthera pardus saxicolor, är den största av de fem hotade underarterna av leopard. En vuxen hane har en mankhöjd på 50 – 70 cm och kan väga 90 kg.

De persiska leoparderna är solitära vilket innebär att de lever ensamma och bara träffas vid parning. I dag återfinns den persiska leoparden i små populationer, främst i Iran samt på några få platser i Afghanistan, Turkmenistan och i Armenien.

Källa: Nordensark