Årets Young scientist award gick till Katharina Zwicklbauer

Årets Young scientist award gick till Katharina Zwicklbauer Katharina Zwicklbauer, fick ta emot 2024 års ABCD och Boehringer Ingelheim Young scientist award, flankerad av Jean-Philippe Tronel (Boehringer Ingelheim), Margaret Hosie (ABCD) och Corine Boucraut-Baralon (ABCD).

2024 års ABCD Young scientist award, sponsrad av Boehringer Ingelheim Animal Health, har tilldelats Dr Katharina Zwicklbauer (27) från Small Animal Clinic vid Ludwig-Maximilians-Universitet i München, Tyskland. Hon mottog sitt pris efter en kort presentation vid kongressen för International Society of Feline Medicine, som hölls på Malta i slutet av juni.

Katharinas studie fokuserade på behandling av katter med felin infektiös peritonit (FIP). På Malta gav hon en presentation om sina senaste studier innan hon tilldelades priset. Priset består av ett certifikat och en inbjudan till en vetenskaplig kongress som hon väljer själv. Professor Margaret Hosie, ordförande för European Advisory Board on Cat Diseases (ABCD), gratulerade varmt pristagaren och kommenterade: ”Katharinas forskning har haft en stor inverkan inom behandlingen av katter med FIP.”

Räddar liv

– Hon har visat den anmärkningsvärda effektiviteten av ett oralt läkemedel som innehåller GS-441524 och har behandlat 18 katter med naturligt förekommande FIP i 84 dagar i en prospektiv studie med en oöverträffad överlevnadsgrad på 100 procent,  sade ABCD-medlem Regina Hofmann-Lehmann.

Studien visade också att en kortare behandlingsperiod på endast 42 dagar är lika effektiv som den konventionella 84-dagarsregimen. ”Hennes upptäckter har varit avgörande för att rädda livet på otaliga katter både på kort och lång sikt,” noterade Katrin Hartmann, ABCD-medlem och handledare för Katharinas doktorsavhandling.

Nytt protokoll för flödescytometrimätning hos katter

Katharinas forskning har också lett till utvecklingen av ett nytt protokoll för flödescytometrimätning inom felin medicin. ”Katharinas nya protokoll gör det möjligt att stabilisera prover för långvarig lagring så att de kan analyseras med flödescytometri vid ett senare tillfälle – detta är en stor fördel,” betonade Katrin Hartmann.

– Boehringer Ingelheim är starkt engagerade i att stödja oberoende forskning inom felin infektionssjukdomar, och Young scientist award representerar ett fantastiskt samarbete mellan vårt företag och ABCD. Vi gratulerar Katharina och uppmuntrar alla att kolla in tidigare vinnare, varav de flesta fortfarande är aktiva forskare som bidrar till hälsan hos våra älskade katter, sade Dr Jean-Philippe Tronel, chef för globala tekniska tjänster för husdjursvacciner på Boehringer Ingelheim.

Young scientist award instiftades 2008 och delas årligen ut till unga forskare inom veterinär- eller biomedicinska vetenskaper som har gjort ett originellt  bidrag inom felin infektionssjukdomar och/eller immunologi.