Fall av neurologisk virusabort i Värmdö kommun
Ett fall av den smittsamma och allvarliga neurologiska formen av virusabort (EHV-1) på häst har konstaterats i ett stall i Värmdö kommun utanför Stockholm. Det meddelar länsveterinären i Stockholms län den 13 februari.
Flera hästar i det drabbade stallet har visat symtom med feber. Stallet håller sina hästar isolerade sedan tidigare.
Tidigare har hästar vid Skånsta Ryttare i Åkersberga, också utanför Stockholm, drabbats av virusabort. Vid ridskolan har 50 procent av hästarna insjuknat, varav 30 procent i den neurologiska varianten, och 10 procent har dött.
Enligt SVA ger EHV-1 förkylningssymtom som feber, nedsatt aptit och trötthet. Symtomen kan vara mycket milda men även hög feber, seröst näsflöde och sporadisk hosta förekommer, framför allt hos unga hästar. Svullnad i benen förekommer ofta. Ston som kastar är till synes fullt friska och visar sällan andra symtom. I de fall sjukdomen leder till abort sker denna vanligen i senare delen av dräktigheten, men ibland kan ett sto kasta så tidigt som i femte dräktighetsmånaden. En del föl föds fullgångna men är svaga och dör ofta efter några dagar.
EHV-1 kan också orsaka neurologisk sjukdom hos häst. Symtomen uppträder i regel 4-8 dagar efter en febertopp, men kan starta redan dagen efter och i upp till 10 dagar efter infektion. Hästen kan uppvisa allt från milda symtom till allvarlig sjukdom med vinglig gång och till och med förlamning. Typiskt är att symtomen kommer tämligen snabbt. Vinglighet ses framför allt i bakdelen, med svaghet och okoordinerade muskelrörelser och slapphet (nedsatt tonus) i svansen.
Tillförordnad statsveterinär Gittan Gröndahl på SVA klarlägger följande om EHV-1 virus:
– Bara hästdjur får viruset. Infektion kan ge febertoppar, näsflöde, svullna ben och missfall, så kallad kastning eller “virusabort”, hos dräktiga ston. I mer sällsynta fall förekommer vinglighet, som kan övergå i förlamning och dödsfall vilket orsakas av inflammation i hjärna och ryggmärg.
– Det finns ingen medicin mot sjukdomen och vaccin skyddar inte mot den neurologiska formen. För att skydda mot smittspridning gäller bra smittskyddsrutiner, isolering av sjuka hästar och god hygien.
Källa: SVA, Hippson, Ridenews