Fågelinfluensan finns i Stockholms skärgård
Ett nytt fall av fågelinfluensa har konstaterats i en mindre hobbybesättning på Utö i Stockholms södra skärgård. Sedan tidigare gäller skyddsnivå 2 i hela landet på grund av fågelinfluensa, skriver Jordbruksverket och SVA.
Fågelinfluensa av typen H5N8 har cirkulerat i Europa under hösten, bland annat i Danmark och på Åland. I Sverige konstaterades fågelinfluensa efter analyser vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i en värphönsbesättning utanför Helsingborg i mitten av november. Sedan dess har viruset också hittats bland vilda fåglar i Skåne, Kalmar samt på Öland och Gotland. Ett nytt fall av fågelinfluensa har nu påträffats i en hobbybesättning på Utö.
– För att motverka smittspridning kommer fåglarna i den drabbade hobbybesättningen att avlivas och anläggningen är spärrad och ska saneras. Det innebär naturligtvis en påfrestning för djurägaren. För att minimera riskerna att tamfåglar smittas så ska alla som har fjäderfä eller andra fåglar hålla dem inomhus för att skydda dem från fågelinfluensa. Sprids smittan bland tamfåglar så kan det innebära stora kostnader för samhället och onödigt lidande för de fåglar som drabbas, säger Karin Åhl, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.
Fågelinfluensa finns i många varianter och är mycket smittsam mellan fåglar. Mildare varianter av viruset finns naturligt bland vilda fåglar, framför allt hos sjöfågel.
– H5N8 har nu påvisats i 15 länder inom EU, hos såväl vilda fåglar som fjäderfä. Vi ser en omfattande smittspridning bland vilda fåglar också i Sverige och risken att ytterligare tamfåglar drabbas är uppenbar om inte djurägare vidtar åtgärder för att skydda dem, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog vid SVA.
Fågelinfluensa av typen H5N8 har aldrig smittat till människa trots att den under flera år funnits bland vildfågel och orsakat utbrott bland tamfågelbesättningar i andra länder. Därför bedömer Folkhälsomyndigheten att risken för att människor ska smittas i Sverige är i det närmaste obefintlig.