Nötfärs bakom ehec-utbrott
Det var sannolikt nötfärs som smittade totalt 17 personer med samma variant av ehec-bakterier under hösten. Det visar myndigheternas gemensamma utredning av utbrottet. Det skriver Jordbruksverket.
Sedan september i år har 17 personer insjuknat i mag-tarmbesvär orsakade av ehec. Fyra personer varav tre barn har även drabbats av följdsjukdomen HUS, hemolytiskt uremiskt syndrom, som påverkar njurarna och kan ge kroniska besvär.
Livsmedelsverket har tillsammans med Jordbruksverket spårat den misstänkta smittan tillbaka till gårdsnivå. Analysen av dessa bakterier visade att djuren bar på samma variant av ehec som de insjuknade personerna smittats av. Utifrån fynden på de provtagna gårdarna har djurägarna fått hygien- och besöksriktlinjer, samt rekommendationer om åtgärder för att snabbare bli av med smittan.
– I nuläget är det viktigt att djurägarna får bra rekommendationer samtidigt som vi följer upp de aktuella gårdarna. Vi finansierar även studier för att hitta områden med högre förekomst av ehec. För att minska risken för smittspridning måste vi arbeta både kort- och långsiktigt, säger Mariann Dahlquist på Jordbruksverket.
De berörda landstingens smittskyddsenheter, Livsmedelsverket, SVA, Jordbruksverket och Folkhälsomyndigheten har arbetat tillsammans för att utreda utbrottet.