Ny vägledning för djurskydd i slakterier
I vägledningen beskrivs hur myndigheterna ska kommunicera bristerna i djurskyddet mellan sig och till lantbrukaren. Lantbrukarna, transportörerna och slakteriföretagarna ska nu känna en större trygghet kring myndigheternas hantering när djur skickas till slakt, enligt Jordbruksverket.
— Det är också viktigt att lantbrukaren får information i ett tidigt skede om det är så att veterinären har hittat brister. Kontrollmyndigheternas nuvarande bedömningar av djurskyddet i samband med slakt har lett till att antalet ärenden till länsstyrelserna ökat. Detta kombinerat med bristande kommunikation har lett till oro hos främst lantbrukarna, men genom vägledningen skapar vi förutsättningar för att det ska bli bättre, säger Katharina Gielen, chef för enheten för idisslare och gris på Jordbruksverket.
Under hösten planerar Jordbruksverket tillsammans med Livsmedelsverket att utbilda officiella veterinärer på slakterierna, länsstyrelserna, besättningsveterinärer, transportörer samt rådgivare i djurbedömningar, handläggning, informationsflöden och åtgärder.
— Utbildningarna är mycket viktiga för att veterinärernas bedömningar och informationsöverföring till länsstyrelserna ska bli likvärdiga i hela landet, säger Mona-Lisa Dahlbom Wiedel, biträdande chef på Område livsmedelskontroll på Livsmedelsverket.
Hösten 2014 tog Jordbruksverket, Sveriges lantbruksuniversitet, Livsmedelsverket och länsstyrelserna fram ett första förslag på vägledning som skulle testas i praktiken. En arbetsgrupp med representanter från Sveriges lantbruksuniversitet, näringen och myndigheterna har därefter arbetat om förslaget. Huvudmålgrupp för vägledningen är Livsmedelsverkets veterinärer på slakteri samt länsstyrelserna men den berör även lantbrukare, besättningsveterinärer, transportörer och slakterier.
Länk till vägledningen